Drabbade ansöker om skyddsjakt på helt revir

Två euroasiatiska vargar

Lima besparingsskog och bonden Bengt Halvarsson, Torgås har skickat in varsin ansökan om skyddsjakt på vargarna i västra Lima. Ansökningarna gäller hela reviret och inte en enskild individ.

– Styrelsen för besparingsskogen var helt enig bakom kravet att få skyddsjakt på hela vargreviret i västra Lima, säger förvaltare Börje Cedeskog till Dalarnas Tidning.

– Styrelsen för besparingsskogen var helt enig bakom kravet att få skyddsjakt på hela vargreviret i västra Lima, rapporterar förvaltare Börje Cedeskog.Fotograf: Anders Mojanis

– Situationen har blivit helt ohållbar för fäbodbruket så jag hoppas att det kan bli skyddsjakt på vargarna, säger bonden Bengt Halvarsson.

– Situationen har blivit helt ohållbar för fäbodbruket så jag hoppas att det kan bli skyddsjakt på vargarna, säger bonden Bengt Halvarsson.

– Det finns ett kompakt motstånd mot vargarna i det här området sedan tre jakthundar blivit dödade och ytterligare en har blivit skadad i vargangrepp. Dessutom har ett ungnöt i en hage i byn dött sedan det med stor sannolikhet blivit angripet av varg, säger förvaltare Börje Cedeskog vid Lima besparingsskog.

Enigheten i styrelsen för besparingsskogen var total om behovet av skyddsjakt på vargarna som snabbt etablerat sig i markerna.

– Det behövdes inga långa diskussioner i den här frågan. Eftersom regeringen beslutat att upphöra med licensjakten på varg, och i stället vara mer generös med skyddsjakt där det är problem, så tycker vi att det borde kunna finnas goda förutsättningar för att vår skyddsjakt beviljas, säger Cedeskog.

Bonden Bengt Halvarsson fick för ett par veckor sedan en kalv dödad i hagen i Hammarsbyn. Kalven var biten men dog inte av själva bettet utan av den efterföljande stressen vilket ledde till hjärtstillestånd.

Halvarsson har gjort en egen ansökan om skyddsjakt med samma krav om att skjuta bort alla vargar i det aktuella reviret.

– Jag har i grunden ingenting emot några djur, men det måste ändå vara en situation så att det fungerar. Om vargarna blir alltför påträngande så måste det vara möjligt att få jaga dem. Annars blir det ju hopplöst att vara fäbodbrukare i fortsättningen. Om somrarna har jag mina kor på skogsbete kring Kinnvallsjösätra fäbod. Den ligger nu inom vargreviret, och det blir ju omöjligt med fäbodbruket om inget görs åt vargarna, säger Halvarsson.

Till veckan blir det älgjakt i limaskogarna. Bland jägarkåren är man orolig för hundarna som används vid jakten vilket är fullt förståeligt då vargarna i Lima verkar ha ett särskilt stort intresse för just hundar.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se