En död och en skadad efter vargangrepp i Dubrova

En kvinna dödades och en man fördes till sjukhus med bitskador sedan de attackerats av varg utanför Dubrova.

Mitt i sommaren, den 29 juni 1982, fördes en man (enligt rapporten med efternamnet Mankelevich) till Gozhevskij-sjukhuset med svåra bitskador över hela kroppen efter ett vargangrepp utanför Dubrova.

Senare samma dag återfanns liket efter en kvinna i samma område. Även hon hade blivit vargbiten – i ansiktet, armarna och benen. Kvinnans namn framgår inte av rapporten.

Två jägare skickades ut och lyckades komma riktigt nära vargen. Den anföll då men jägarna lyckades skjuta den. Samma varg hade tidigare anfallit människor, kor, getter och en hund i de närbelägna byarna Berzhelat, Zagornika, Sventoyansk och, slutligen, Dubrova.

Det framgår inte om vargen varit rabiessmittad, men kraften i attackerna antyder det. Rabiessmittade vargar har tidvis, och genom hela Rysslands historia, orsakat lidande, allvarliga personskador och dödsfall. Vargens förespråkare vill ofta hävda att vargar endast anfaller om de smittats. Det är fel. Rysk statistik visar till exempel att flertalet av de angrepp som skett mot människor i norra Ryssland, under sovjetdiktaturen, utförts av friska vargar. De lokala avvikelserna är mycket stora och omöjliggör generaliseringar.

 

Källa: Wolves in Russia, Will N Graves (2007, ISBN 9781550593327), sidan 93.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se