Englands sista varg dödade två barn

Enligt en sammanställning gjord av det brittiska mediaföretaget BBC dräptes den sista vargen i England år 1743. Det skedde efter att den dödat två barn.

I en artikel publicerad på BBCs hemsida den 31 januari 2007 beskrivs hur de sista vargarna försvann från de Brittiska öarna.

Det betraktades länge som en sanning att den sista vargen i England dödades av Sir Ewen of Lochiel år 1680, men vid en granskning har historiker funnit att det skedde betydligt senare.

I Findhorn var man år 1743 bestört sedan en varg plötsligt dykt upp och dödat två barn. Vargen, som sedermera hittades och dräptes, är den sist gjorda noteringen om varg i England.

Hur många människor som utöver barnen dödats av örikets vargar har vi inte hittat någon uppgift om.

 

Skottland först

I Skottland försvann vargarna redan år 1700. Den sista togs av daga i grevskapet Sutherland av en man vid namn Polson.

Den som bilar norrut längs landsvägen A9 och passerar orten Brora kan hålla utkik efter en liten minnessten som satts upp för att visa platsen där det skedde.

 

Läs originalartikeln som PDF.

 

 Bilden: Urtida vargjakt med hundar. Ur The British wolf-hunters: A Tale of England in the Olden Time, Thomas Miller 1859. (Bilden är beskuren.)

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se