Estniska vargjaktskvoter höjda

Den 1 november öppnade årets vargjaktssäsong i Estland. Den kommer som vanligt att pågå till den 28 februari och man hoppas nedlägga 115 vargar, en höjning från tidigare.

I vårt östra grannland Estland är vargjakten igång sedan några veckor. Estland har licensjakt på varg sedan länge och jaktperioden bestämdes som 1 november-28 februari för några år sedan. Inom denna delar man ofta upp jakten i två omgångar beroende på hur många vargar som skjutits och hur många vargobservationerna varit.

De senaste åren har, trots jakten, ändå vargstammen stigit en bit ovanför 200 individer, men de Estniska miljödepartementet vill generellt se en stam på 100-200 individer.

 

Ökade avskjutningskvoter

I ett nyhetsbrev för ett par veckor sedan uppgav dock myndigheten att man vill reglera ned stammen med 110 individer. Det har nu justerats upp. Det nya målet har satts till 115 vargar, men många tror att även den kvoten kommer att ökas på, precis som förra året.

Uppjusteringen hittills beror mycket på det ökade antalet angrepp. Senast vi skrev om Estland, den 9 november, hade 659 får dödats. Idag är den siffran uppe i 685. Dessutom har sex nötkreatur gått åt.

De senaste kalla vintrarna med tjocka isar har fått vargarna att också söka sig ut till öarna i den Estländska skärgården.

Därför får dessa speciella avskjutningskvoter. På Saaremaa är avskjutningen tre vargar och på Hiiumaa är den två vargar.

Hur det ser ut på övriga öar har vi inte fått uppgifter på.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se