EU-kommissionen: Om fel varg skjuts blir det domstol

EU-kommissionen verkar avvaktande till Naturvårdsverket beslut men om fel varg skjuts väntar domstol för Sverige rapporterar TT.

EU-kommissionen har kommenterat Naturvårdsverket beslut med en tydlig varning om vad som gäller för att inte hamna i domstol. Är jakten inte så selektiv som verket utger den för att vara är den enligt kommissionen mer att likna vid de tidigare licensjakterna

Janez Potocniks talesperson, Joe Hennon uppger för TT att de nu granskar jakten och att alla i dag är överens om att de frilevande vargarna i Sverige inte kan anses ha uppnått gynnsam bevarandestatus. Vad han grundar det på mer än den genetiskt statusen som för övrigt inte definieras som ett kriterium i riktlinjerna är okänt. Sverige har genomfört alla moment för att uppnå gynnsam bevarandestatus – sårbarhetsanalys och framtagandet av en förvaltningsplan.

– Allt hänger på om det är möjligt att vara så selektiv som man tänkt sig. Går det att skilja vargarna åt när jakten väl är igång? Om vi finner att den här jakten i praktiken är detsamma som en vanlig licensjakt, är det inget tvivel om att vi går till domstol, säger Hennon TT.

Om Naturvårdsverket följt den ursprungliga avskjutningsprincipen som Olof Liberg och Håkan Sand vid Grimsö presenterade i december hade risken för att ett felaktigt djur skjutits varit minimal därför att rapporten gjordes med utgångspunkt i att hela revir skulle elimineras.

Naturvårdsverkets tillägg eller avsteg från rapporten om att endast ett alfadjur och ett annat djur i en flock får lov att avlivas ger däremot upphov till misstag. Vargfakta har sökt generaldirektör Maria Ågren vid Naturvårdsverket med anledning av skillnaden i kriterium men Ågren har inte svarat.

I pressmeddelandet från verket framgår inte vad som sker om ett ”felaktigt” djur avlivas men om man lyssnar till hur kommissionen uttrycker sig kanske det är allt som krävs för att dra Sverige in i ett domstolsförfarande.

 

Källa: http://jaktjournalen.se/index.php?id=16847&avd1=0
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se