Får vargdödade i Halland

får vargdödade i halland

Sex får dödades av varg i halländska Simlångdalen under förra veckan. Det var lite drygt en tredjedel av flocken som används för landskapsförbättrande åtgärder.

Det är påfallande många som har får för att hålla landskapet öppet snarare än som heltidssysselsättning. Lars Snygg är en av dem med en liten mängd får som han enligt uppgift till tidningen Jakt & Jägare håller av just den anledningen.

I förra veckan attackerades en flock om 15 djur av varg i en av hagarna. Sex får dödades under natten mellan onsdag och torsdag. Enligt Magnus Nystrand, besiktningsman på länsstyrelsen i Halland är det ingen tvekan om att det är varg som dödat djuren.

Djuren har betat marker en bra bit från gården för att hålla dem öppna och i hävd.

– Det har varit smidigt att flytta fåren till de när markerna, men när sådant här händer blir man inte så sugen att fortsätta, säger Lars Snygg.

Hagen omgärdades av nät med eltråd högst upp men antingen har vargen krupit under i någon ojämnhet i marken eller använt en stenmur som övergång. Kulturmarken är som bekant inte alldeles jämna och följaktligen svåra att stängsla.

Ur ett biologiskt perspektiv är dock markerna ovärderliga så länge de betas.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/varg-dodade-far-i-halland
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se