Fårdödande varg skjuten under pågående angrepp, Lindesberg

varg sköts under pågående angrepp lindesberg

En varg i full färd med att dräpa får i en hage sköts i dag i Torphyttan, Lindesbergs kommun. Tolv får omkom under angreppet.

Flera oberoende källor gör gällande att en varg skjutits i dag mitt under pågående angrepp. Vargen hade innan den sköts i fårhagen dräpt nio får. Ytterligare tre får fick avlivas till följd av allt för svåra skador.

Länsstyrelsens personal har hämtat kroppen enligt uppgift.

Platsen för angreppet ligger mellan två kända revir i Hedbyn och Nora.

Antalet vargar skjutna med stöd i paragraf 28 har aldrig tidigare varit så många som under 2013. Företrädare för  miljö- och djurrättsorganisationer har under den gångna veckan uttryckt oro över detta samtidigt som de beskyller framförallt jägarkåren för att ”överutnyttja” möjligheten att skydda sina jakthundar.

Krav har ställts från samma organisationer om en återgång till den tågordning som gällde före den 1 juli då skjutning av varg anmäldes till polisen istället för som nu, då anmälan sker direkt till länsstyrelsen.

Ökningen bör, allt annat lika ställas mot vargstammens samtidiga tillväxt. Om vargstammen ökar från 350 till nuvarande 500, representerar det en ökning om drygt 40 procent. Om ett givet år resulterar i exempelvis 5 skjutningar skulle ett påföljande år med med samma tillväxt ge 7 (5*1,4) skjutna vargar. Allt över 7 skjutna vargar skulle i så fall kunna definieras som en faktisk ökning.

varg skjuten i fårhage

Foto: Privat

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se