Fem får dödade i ännu en vargattack på Vikbolandet

Dagen innan skyddsjaktsperiodens slut har en ny vargattack ägt rum på Vikbolandet. Denna gång är det fyra tackor och ett lamm som dödats av vargen.

– Enda chansen att få tag i den här vargen är när älgjakten sätter i gång, säger den drabbade fårägaren Krister Hellström.

Vid midnatt till lördag går tiden ut för den utökade skyddsjakten på varg på Vikbolandet. Men natten till fredagen slog vargen till på nytt. I morse upptäckte Krister Hellström att fyra tackor och ett lamm låg döda i en hage ett antal kilometer öster om Östra Ny på Vikbolandet.

Besiktningsmannen Lasse Larsson, som anlitas av länsstyrelsen, kunde på platsen snabbt konstatera att det var vargen som varit framme nu igen. Djuren har dödats på lite olika sätt. En tacka hade fått magen uppriven medan en annan fått halsen sönderbiten.

– Vargen har en oerhörd kraft i sitt bett, säger Lasse Larsson och visar hur huggtänderna krossat luftstrupen och vävnaden runt omkring.

Han dokumenterar skadorna på alla döda djur. Dels är det viktigt för att fårägaren ska kunna få ekonomisk ersättning för djuret, men det är också viktigt inför ett eventuellt beslut om förlängd skyddsjakt.

Efter den nya attacken kommer den drabbade djurägaren eller ombud för honom att ansöka om förlängd skyddsjaktsperiod. Förhoppningen är att få en ny skyddsjaktperiod som går in i älgjaktsperioden som startar måndag den 10 oktober. Det som händer då är att många fler jägare finns i markerna som kan få syn på vargen.

– Älgjakten är vår chans att få tag på vargen. Annars kan vi hålla på så här som vi har gjort hittills, säger Christer Hellström.

Han har totalt nu förlorat mellan 25 och 30 får under den period som vargen befunnit sig på Vikbolandet.

– Vi överlever ju detta, men jag tror allmänheten måste fundera lite. Antingen blir det nu väldigt inhägnade områden där kraftiga elstängsel gör det svårt för allmänheten att få tillträde till markerna, eller så måste vi plantera granskog. Risken med en permanent vargstam på Vikbolandet är helt enkelt färre betade landskap, säger Krister Hellström.

Även han kommer att ansöka hos länsstyrelsen om att få del av bidraget för kompletterande elstängsel runt fårhagarna.

– Men pengarna räcker ju bara till en liten del. Dessutom har vi inte tid med allt det här. Jag har inte ens hunnit ansöka om ersättning för djuren som vargen rivit, säger Krister Hellström.

Förra gången vargen dödade djur var också i direkt anslutning till slutet av skyddsjaktsperioden. Då förlängde Naturvårdsverket skyddsjakten med två veckor.

– Jag har ännu inte fått in någon begäran om förlängd skyddsjakt. Jag tror vi kan ta ett beslut om det här tidigast på måndag, säger Göte Hamplin på Naturvårdsverket till Folkbladet.

Lars Ståhl, som leder skyddsjakten, ser det inte som något problem att man inte hinner få något beslut om förlängd skyddsjakt innan helgen.

– Vi har ju ändå rätt att skjuta om vargen är i fårhagen. Så vi ska sitta på pass där i natt, säger Lars Ståhl.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se