Finnstövare undkom vargattack med liten marginal

Enligt tidningen Jakt & Jägare klarade finnstövaren Aila livet med minsta möjliga marginal då hon blev attackerad under pågående harjakt i Lumsheden under fredagen.

Ägaren Sture Tigerstrand mötte en bilist som frågade om Sture sett några vargar i området.

– Han berättade att man hört eller sett vargar bara sju-åtta kilometer därifrån. Då tänkte jag att det var bäst och gå och koppla hunden, berättar Sture Tigerstrand.

Skyndsamt varnade Sture sin jaktkompis som också jagade hare i närheten varpå denne kopplade sin hund. Tigerstrand såg på sin pelj i vilken riktning Aila var. Plötsligt såg han då två vargar som var på väg i riktning mot hunden.

– Jag hörde hur hon skrek till och skällde grovt ett par gånger. Hon var inte mer än 30-40 meter ifrån mig och jag skrek allt vad jag orkade. Då kom hon med en väldig fart till mig, berättar Sture Tigerstrand.

När hunden kom fram till Sture syntes vargsaliv på ena sidan av ländryggen.

– Jag såg inga sår eller något blod. Men när vi kom hem blev hon väldigt öm och kunde varken sitta eller ligga. När jag körde henne till djursjukhuset skrek hon i varje gupp.

Finnstövaren fick tillbringa två dygn på Falu djursjukhus där hon behandlades med bland annat smärtstillande.

Stövaren klarade sig med minsta möjliga marginal rent fysiskt men huruvida hon är i skick psykiskt för fortsatt jakt är osäkert. Ett rovdjursangrepp sätter djupa spår i en hunds medvetande och för en stövare är det viktigt att känna sig trygg i skogen då den ofta arbetar långt ifrån ägaren med haren eller räven.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se