Finsk vargexpert sågar Sveriges vargplaner

Sveriges vargplaner sågas av den internationellt kände viltforskaren Ilpo Kojola, tillika medlem i EUs rovdjursråd LCIE. Det går varken att importera vargar från Finland eller utöka vargstammen så mycket som tänkt, säger Kojola till Sveriges Radio Sisuradio.

Ilpo Kojola, Finlands vilt- och fiskeriforskningsinstitut och LCIE, vänder sig först och främst mot planerna på att köpa vargar från Finland eller Ryssland.

– De planer som jag har hört talas om innebär att man måste hålla vargar i karantän i Finland. I praktiken skulle vi först behöva fånga vargarna, vaccinera dem, för att igen släppa ut dem i naturen i sex månader och sedan, ytterligare en gång fånga dem i det vilda och först då transportera dem till Sverige. Det är alldeles för komplicerat, rent ut sagt omöjligt att genomföra, säger han.

Ilpo Kojola menar också att en så massiv ökning av vargstammen som Sverige tittat på skulle vara omöjlig i Finland. Skulle det genomföras i Finland skulle tjuvjakten öka markant, säger Kojola.

Det är intressant att en medlem av EUs rodjursråd LCIE drar dessa slutsatser eftersom den svenska regeringen anfört just EUs krav som skäl till den tänkta vargimporten.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se