Finskt förslag om skottpengar och andelar i vargrevir

Nya förslag på hur varg skall förvaltas kommer från finska Naturresursinstitutet. Förslaget inbegriper såväl skottpengar som möjligheten att köpa andelar i vargrevir.

Finska Naturresursinstitutet bereder ett okonventionellt förslag på hur vargen skall förvaltas utifrån perspektivet att naturen är en resurs som skall brukas. Finska Notisbyrån uppger bland annat att ”störande vargar” skall jags och att skottpengar skall betalas ut när vargen fällts.

I ett begränsat experiment som man hoppas på att genomföra under 2016 skall man kunna sälja andelar i ett vargrevir till privatpersoner. Pengarna skall användas för att ersätta och förebygga skador samt att bekosta skottpengar för de vargar som uppträder ”störande”. Denna handel med revirandelar ingår i en godkänd skötselplan enligt Finska Notisbyrån.

Idén är mycket intressant i det att den inte bara ersätter de som skall leva med vargen utan också för att den kommer ge en mycket tydlig indikation på hur pass mycket allmänheten är beredda att betala för just vargen.

 

Källa: http://annonsbladet.canews.fi/sv/node/236/?newsID=98873834.htm

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se