Flyttad hanvarg utan halsband

De uppgifter som Vargfakta fick igår visade sig stämma om att ett sändarhalsband upphittats i trakterna av Idre. Det var också från det området sändaren sist gav ifrån sig signaler. Förundersökning om grovt jaktbrott har inletts.

Halsbandet tillhörde den varg som den 11 december flyttades från Idre till Karlsborg men som relativt omgående bestämde sig för att vandra hem. Halsbandet lär ha hittats i anslutning till ett vattendrag men ärendet är sekretessbelagt varför detaljerna kring händelsen inte är helt klara.

– Sändarhalsbandet är upphittat någonstans i Dalarna och förundersökning om grovt jaktbrott har inletts. Mer än så kan jag inte säga, då ärendet belagts med förundersökningssekretess, säger Bo Eriksson, pressinformatör vid polisens länskommunikationscentral i Dalarna till tidningen Svensk Jakt.

Att det är varghanens halsband som lämnats in till polisen bekräftas av Helene Lindahl Vik, projektledare på Naturvårdsverket och ansvarig för arbetet med att den genetiska förstärkningen av den svenska vargstammen.

– Vi vet inte mer än så, vi har heller ingen insyn i förundersökningen, säger Helene Lindahl Vik.

Förundersökningsledare är åklagare Åse Schultz, som har belagt ärendet med förundersökningssekretess.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se