Flyttvarg och partner fortsätter med rendödandet

Flyttvargen och hennes partner ger inte samerna och deras renar någon ro. Minst åtta renar har dödats rapporterar tidningen Jakt & Jägare.

Att flyttvargen och hennes partner skulle ge sig på renarna var mer eller mindre givet. Trots att såväl samerna som personal från länsstyrelsen jagat bort vargarna från renhjordar har de återkommit. Minst åtta renar har hittats vargdödade och man befarar att det rör sig om många fler då det inte är så lätt att finna kadavren.

Renarna är utspridda över stora områden i större och mindre grupper från Ångermanälven och ned mot kusten. Spårarna hade under en period om två veckor ingen kontakt med vargarna varför man befarar att flera vargdödade renar ännu inte upptäckts.

– På söndagen var vargarna öster om älven och bara någon kilometer från en jättestor renhjord. Då jagade man i väg dem med skoter, så att de gick över på västra sidan om älven. Men även där finns renar och en av dem dödades av vargarna natten till idag, berättar en person med insyn i jobbet att hålla vargarna från renarna till tidningen.

Arbetet med att hålla vargarna från renarna har tidigare uppgivits kosta renägarna och staten 30 000 kronor per dygn. Om vargarna skall hållas inom renbetesmarker fram till dess att de valpat kan den totala kostnaden uppgå till allt mellan 4 och 5 miljoner kronor.

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/minst-atta-renar-dodade-av-flyttvargen-i-junsele
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se