Flyttvargarna vaknade i Västra Götaland

De två vargarna som flyttades från renskötselområdet i Idre i helgen har nu återhämtat sig efter att ha varit sövda. De har nu tillsammans lämnat platsen där de släpptes i nordöstra utsläppsområdet kring Karlsborg i Västra Götalands län.

– Vi har väntat med att informera om utsläppsområdet av hänsyn till vargarna. När vargarna blir sövda behöver de tid för att återhämta sig i lugn och ro. Särskilt som de också har transporterats så pass långt. Det är viktigt att vi säkerställer vargarnas säkerhet, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Utsättningsplatsen fungerar som en sluss. Vargarna rör sig från det område där de blir utsläppta. Vart de tar vägen går inte att förutse eftersom de är vilda djur.

Naturvårdsverket kommer att följa vargarna de närmsta dagarna för att se att allt går bra. Därefter kommer vi att ha längre tid mellan övervakningstillfällena. I vår är det dock intressant att se om det blir några valpar.

Flytten av vargparet från Idre fungerade enligt planera i gott samarbete med Idre sameby. Vargarna sövdes från helikopter och därefter transporterades de med bil till utsläppsplatsen.

 

Varför behövde vargarna flyttas?

Anledningen till att vargarna behövde flyttas var att vargtiken hade etablerat ett revir inom renskötselområdet i Idre sameby. Eftersom renskötseln i området allvarligt försvåras av vargarnas närvaro behövde vargparet flyttas. Förhoppningen är att vargparet ska etablera sig på en annan plats och få valpar som bidrar till att genetiskt förstärka vargstammen i Sverige.

 

Regeringsuppdraget genetisk förstärkning av vargstammen

Naturvårdsverkets har uppdrag från regeringen att stärka den svenska vargstammen genetiskt. Vargtiken i Idre är en invandrad varg med östligt ursprung som kommer med helt nya gener och är därför väldigt värdefull för den skandinaviska vargstammen.

Inför flytten av vargarna har Naturvårdsverket gått igenom de förslag till utsättningsplatser för varg, däribland det nordöstra utsläppsområdet i Västra Götalands län, som åtta länsstyrelser har lämnat på uppdrag av regeringen och beslutat vilken plats som ska användas.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se