Flyttvargarnas positioner hålls hemliga

Naturvårdsverket kommer sensationellt att hemlighålla hur de båda flyttade vargarna rör sig, rapporterar Jakt & Jägare på måndagsmorgonen.

Den finskryska flyttvargen och hennes partner sövdes i Idre under söndagen. De försågs med nya sändare och släpptes sent i går kväll ut någonstans i vargbältet. Utsläppsplatsen kommer att offentliggöras när vargarna lämnar området.

Däremot stoppas den fortlöpande informationen om hur vargarna rör sig. Den kommer inte att offentliggöras på Vargwebben på det sätt som tidigare skett vid vargflyttar.

– Vi gör det för att vi tror att det är bäst för alla parter. När människor får höra att det är varg i området blir de oroliga. Vi vill inte att de ska oroa sig i onödan, säger Helen Lindahl Wik.

Är det inte bra att människor får information om vargarnas positioner, så att de kan vidta förebyggande åtgärder om de driver verksamheter som kan drabbas?

– De flesta djurägare ha tagit in sina djur nu, svarar Helen Lindahl Wik.

Inte de som har hästar och kor.

– Nej, men det är väldigt ovanligt att vargar ger sig på hästar och kor, säger Lindahl Wik.

Är det inte rimligt att skattebetalarna får del av informationen från utrustningen som de betalt?

– Det kan man kanske tycka. Men vi måste göra bedömningen vad som är bäst i det aktuella fallet. Det här är beslutet vi fattat nu, sedan finns det möjlighet att fatta nya beslut. Hur som helst kommer vi att publicera var vargarna släpptes, säger Helen Lindahl Wik.

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se