Förlängd skyddsjakt igen på Östgötavargen

Skyddsjakten förlängs på den varg som rivit får på Vikbolandet, meddelar Folkbladet på sin hemsida.
– Det känns bra, säger Lasse Ståhl som leder skyddsjakten.

Naturvårdsverket beslutade i dag att förlänga skyddsjakten till den 31 oktober.

– De bör få chansen att fälla den här vargen, säger Göta Hamplin på Naturvårdsverket.

Skyddsjakten förlängs med nästan fyra veckor, vilket är två veckor längre än förra gången Naturvårdverket beslutade om förlängning.

– Det verkar ju svårt att få tag på den här vargen. Den är inte synlig mellan angreppen och länsstyrelsen har inga kvalitetssäkrade rapporter om att vargen har setts. Inte heller finns det några fynd av spillning från vargen, säger Göte Hamplin.

Eftersom förhållandena för spårning av vargen är dåliga tycker Naturvårdverket därför att nästan fyra veckors förlängd skyddsjakt är en rimlig tid. I ansökan om förlängd skyddsjakt ville man utöka området där vargen får skjutas, men så blir det alltså inte.

– Villkoren för jakten är inte ändrade i det nya beslutet, säger Göte Hamplin.

 

”Vi har chansen”

Skyddsjakten går nu in i älgjaktsperioden som startar den 10 oktober. Detta tror Lasse Ståhl kommer att ha stor betydelse för deras chans att skjuta vargen.

– Detta ger oss alla förutsättningarna vi behöver. Finns bara vargen kvar i området när älgjakten startar så har vi verkligen chansen, säger Lasse Ståhl.

Han håller i dagarna på att undersöka intresset bland alla jägare i det berörda området på Vikbolandet för att delta i skyddsjakten.

– Det finns ju mellan 200 och 300 jägare i det här området. Jag skulle tro att det i alla fall blir 150 av de som kommer att delta i skyddsjakten på vargen, säger Lasse Ståhl.

 

”Lidande för djuren”

Thomas Modin på länsstyrelsen välkomnar också Naturvårdsverkets beslut.

– Vi vill ju gärna se att det nu blir ett stopp för alla tråkigheter som den här vargen orsakar. Det är lidande för djuren, merarbete för djurägarna och väldigt mycket kostnader, säger han.

Exakt hur många får vargen på Vikbolandet rivit är inte fastställt. Thomas Modin säger att det rör sig om ett 80-tal, men siffror på över 100 har också nämnts.

– I snitt ersätts varje tacka med runt 3000 kronor, men det kan vara mycket mer för en avelsbagge, säger Modin.

Skyddsjaktsområdet är sydöstra Vikbolandet. Gränsen i norr är Arkösundsvägen och i väst vägen från Östra Husby ner via Kuddby till Mem.

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se