Förskola håller barn inne efter närgångna vargar

En förskola i Sunnanäng har valt att ställa in skogsbesöken efter att vargar setts i närheten. Detta efter att oroliga föräldrar hört av sig.

Den senaste veckan har två vargar synts till i områdena kring Born i Alfta, Södra Kyrkbyn och Älvkarhed rapporterar tidningen Hela Hälsingland.

Detta har orsakat oro bland föräldrar vars barn brukar tas med på utflykter i de aktuella områdena. Förskolan i Sunnanäng har därför valt att ställa in planerade skogsutflykter.

– Det är många oroliga föräldrar som kontaktat mig om vargarna. De har setts på Born och efter Rösabergsvägen (markerad på bilden) och i Södra Kyrkbyn. Jag vill inte ta det ansvaret att våra förskolebarn ska möta vargar i skogen, därför har jag valt att ställa in barnens skogsutflykter, säger Helén Sundell, föreståndare på förskolan Framtiden, Sunnanäng i Alfta.

Oron bland föräldrarna lär inte ha minskat efter att elva får dödats i en hage i Södra Kyrkbyn ett stycke utanför centrala Alfta. Händelsen gjorde människor vaksamma och flera rapporter om synliga vargar har därför kommit in till Länsstyrelsen.

– Vi brukar ta en skogsutflykt med de 14 äldsta barnen. Men nu har jag bestämt att vi ställer in det. Tänk om vi möter vargarna, ingen vet hur de beter sig, de är ju vilda djur, säger Helén Sundell.

Sundell poängterar för tidningen att hon inte är mot varg men tycker det är obehagligt att de uppehåller sig så nära människor.

Reds. kommentar: Återigen ser vi prov på hur vargen närmar sig människan, en process som kallas habituering och som kan få allvarliga konsekvenser. Läs mer om hur vargen vänjer sig vid omgivningen i flera steg enligt Professor Valerius Geist.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se