Gråhund dödad av flera vargar

Gråhunden Inka sliten i stycken av flera vargar
En gråhundstik har dödats av varg mellan Enviken och Gårdviks fäbodar i Dalarna. Bara huvudet och ena låret fanns kvar när ägaren Magnus Brandt hittade sin hund, knappt en timme efter attacken.

Magnus Brandt släppte sin åttaåriga tik på jaktträning på söndagsmorgonen. Hon stack omedelbart efter älgspår och blev borta.

– Efter en halvtimme tittade jag på pejlen och såg då att hon var stilla. Jag tänkte inte så mycket på det, men när jag återigen tittade fem minuter senare var hon kvar på samma plats blev jag fundersam, berättar Magnus Brandt.

Han ringde då upp sin hund och hörde skrap och andra ljud. Han trodde först att hon hamnat i sällskap med en annan hund. Men när ytterligare fem minuter hade gått, och tiken fortfarande var på samma plats, insåg han att något var fel.

– Jag tvingades vänta en stund på min andra hund som var lös. Sedan stoppade jag in den i bilen och åkte mot platsen där tiken befann sig, berättar Magnus Brandt.
Sista biten gick han mot hunden. 75 meter från henne hörde han tydligt hur något stack sin väg.

– Så här i efterhand är jag övertygad om att det var varg jag hörde, säger Magnus Brandt.

När han hittade sin tik möttes han av en vedervärdig syn då bara ena låret och huvudet återstod av hans familjemedlem.

 

Vargar från Långsjöreviret

Länsstyrelsen har varit till platsen och det råder ingen tvekan om att det var varg som dödade den åttaåriga hunden. Högst sannolikt är det vargar från Långsjöreviret.

– Min bedömning är att det är fler än en varg som attackerat tiken eftersom skinnet var krängt över hundens huvud. Det kan inte en ensam varg göra, säger länsstyrelsens besiktningsman Hans Olov Hansson.

Magnus Brandt har förlorat en duktig jaktkamrat, men han kommer skaffa en ny hund.

– Jakten och hundarna betyder så mycket för mig att jag inte bara kan lägga av. Det är en livsstil som jag kommer fortsätta med. Men nog har tankarna snurrat i huvudet efter att det här hände, säger Magnus Brandt.

 

Läs originalartikeln på Svensk Jakt.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se