Gråhund överlevde attack från tre vargar

Utanför Ekshärad i Värmland blev en gråhund attackerad av inte mindre än tre vargar. Som genom ett mirakel klarade hunden livhanken då ägaren störde angreppet genom att han kom med sin bil.

Gråhunden blev angripen under älgjakt utanför Ekshärad under lördagen. Jaktlaget hade spårat av området flera gånger under veckan innan hunden släpptes på i första såten vid 11-tiden.

– Vi har bra spårsnö så vi hade spårat av området flera gånger under veckan för att vara säkra på att det inte fanns varg inne i såten, berättar Leif Sandberg för Jakt och Jägare.

Efter att hunden varit lös en stund blev täckningen på Leifs pejl så pass dålig att han bestämde sig för att röra på sig för att kunne övervaka hundens rörelse. Sandberg tog bilen till det område han sist hade kontakt med hunden via pejlen. När han väl fick kontakt med hunden så noterade han att den var stilla.

Leif ringde flera gånger upp pejlhalsbandet men kunde inte höra att hunden skällde vilket den gör om den ståndat en älg, dvs fått fast den på en plats. En stillastående tyst hund i Värmland ger upphov till direkt oro för om en varg varit framme.

– Jag åkte dit där det var närmast att ta sig fram till hunden. Men där var terrängen så eländig att jag inte kunde ta mig fram. Jag tvingades åka tillbaka en bit för att kunna ta mig fram till hunden, säger Leif Sandberg till Jakt och Jägare.

 

Såg direkt att den var skadad

När Leif kom närmare hundens position lockade och visslade han varpå gråhunden kom fram från under en gran.

– Jag såg direkt att han var skadad. Han var fruktansvärt rädd och skärrad och tittade hela tiden bakom sig, berättar Leif.

Gråhunden hade hugg rakt över korsryggen. Han hade också blivit biten i halsen, i huvudet och i ena ljumsken. Hunden togs genast till veterinär som behandlade skadorna. Leif fick med sig hunden hem och behandlar nu själv sårskadorna med antibiotika som han sprutar in i såren för att undvika inflammation.

Attacken är bekräftad av länsstyrelsen och totalt rörde det sig om tre vargar. Att hunden överlevde en sådan trio får anses som ett under.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se