Gråvargen inte hotad, tas bort från rödlistning

Den amerikanska gråvargen är inte hotad och tas nu bort från rödlistningen, meddelade amerikanska myndigheter under onsdagen.

Efter att i decennier spenderat miljontals dollar på att rädda gråvargen (Gray Wolf) drar sig nu USAs regering helt ur vargskyddsarbetet. De lämnar istället över ansvaret till de enskilda staterna.

Under onsdagen meddelade regeringen Obama att det nu finns fler än 4 000 vargar i Michigan, Minnesota, Wisconsin (och andra nordliga stater) och att arten inte är utrotningshotad. Gråvargen tas därför bort från rödlistningen, som är ett internationellt skydd för hotade arter.

 

Miljontals dollar spenderade

Sedan 1991 har USAs regering spenderat 92,6 miljoner dollar (ca 650 miljoner kronor) på vargåterväxt och enskilda stater har lagt in ytterligare 13,9 miljoner (ca 100 miljoner kronor) i projektet. Men nu är det alltså slut med det.

Det är nu upp till USAs vargstater att själva bestämma jaktsäsonger och avskjutningskvoter.

”Näst efter människor är vargar det mest anpassningsbara djuret i världen” sade den tidigare Fish and Wildlife Service-biologen Ed Bangs. ”Nyckeln till bra vargförvaltning ligger i människors acceptans.”

 

Amerikanska vargar i perspektiv

I Sverige har det från vissa grupper framförts krav på att vi ska ha tusentals vargar i landet. Siffror på 3 000-5 000 individer har nämnts både i forskarrapporter och debattinlägg.

De 6 000 vargar som USA hyser har, bara i de tre stater som nämns här, en yta som är drygt dubbelt så stor som Sverige nedanför renbetesområdet, och mer än fyra gånger så stor som dagens åtta varglän. Med övriga nordstater inräknade blir ytan mer än tio gånger större.

Vidare består en stor andel av de amerikanska vargarnas habitat av enorma nationalparker helt utan invånare. En struktur vi inte har alls i Sverige.

Trots de tilltagna ytorna räknas vargen i USA ändå som ett stort problem både för viltvård och tamdjurshållning. Under drygt 20 år har mer än 5 000 vargar skjutits bort genom licens- och skyddsjakt. Hur många ytterligare som avlägsnats illegalt är det ingen som vet. Notan för ersättning till vargdrabbade tamdjursägare ligger på enorma belopp – även med amerikanska mått mätt.

Med den begränsade ekonomi och yta, den täta bebyggelse, den landsbygdsstruktur och de stora tamdjursbestånd som vi har här, i varglänen och vidare söderut, framstår allt tal om en tusenhövdad svensk vargstam som en orimlighet.

 

Läs mer om beslutet på Politico.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se