Halv miljon kronor till vargstängsel i Östergötland

Nu kan fårägarna i Östergötland ansöka om bidrag till rovdjursstängsel. Länsstyrelsen har fått en pott på en halv miljon kronor att fördela till de som ansöker om stängselpengar.

Under sommaren och hösten har varg rivit många får på Vikbolandet. Nu beslutar Jordbruksverket att länsstyrelsen i Östergötland ska få 500 000 kronor att fördela bland de djurägare som behöver sätta upp rovdjurssäkert stängsel, skriver SVT Östnytt.

 

För att förbättra redan uppsatta stängsel på 75 hektar

Syftet med bidragspengarna är att djurägare ska kunna fortsätta ha djur på bete i de områden där det finns varg och andra rovdjur. Pengarna är tänkta att täcka kostnader för att förbättra stängsel som redan sitter uppe.

Den halva miljonen räcker till att sätta upp rovdjurssäkert stängsel kring ungefär 75 hektar betesmark. 75 hektar räcker som betesmark till cirka 150-180 får lite beroende på markens beskaffenhet. I Östergötland finns drygt 47 000 får i dagsläget.

Artikel: Pengar till vargstängsel i Östergötland

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se