Hets mot folkgrupp från vargvärnare

skjut samerna och låt vargen leva

På Wolf Association Swedens sociala forum är uppfattningen om samer och rennäringen extrem – ”Skjut samerna och låt vargen leva” är en av många kommentarer som nu polisanmälts.

För den som engagerat sig i rovdjursfrågan är fenomenet med aggressiva kommentarer inget nytt. Medialt brukar det beskrivas som en extremt ”polariserad” debatt vilket egentligen är en alldeles för mild beskrivning av vad som ibland sägs.

Generella uttryck om att jägare och varghatare bör avlivas är inte ovanligt bland dessa grupperingar. Det är också främst jägare och jaktlag som fått känna på mer konkreta uttryck för denna extremisms, främst som vandalisering av jakttorn och nedbrända skjutbanor.

Henry Svonni, fick se kommentarerna om samer och gick vidare med en polisanmälan om hets mot folkgrupp. Han oroas också till viss del för att någon kanske går från ord till handling.

– Det är alldeles för grova påhopp mot samer och renskötare och en väldigt hätskt stämning, säger Henry Svonni, till Radio Oddasat.

I urvalet av kommentarer är det några som sticker ut: ”Vi är många som kan ställa till ett helvete för samejävlarna, ”Samer är bidragsfuskare”, ”De skapar sina egna lagar”, ”De är missanpassade” och ”Skjut alla renjävlar” och sist men inte minst alltså ”Skjut samerna och låt vargen leva”.

Carola Ankar är vice styrelseordförande i Wolf Association Sweden, och säger att de vanligtvis städar bort olämpliga kommentarer men att det på grund av privata skäl och att de saknar resurser kanske har slarvats med den saken.

– Det är fullt möjligt att vi har missat, vi är bara människor allihopa, det är inte våran avsikt att det ska vara på det viset.

 

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5820805

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se