Hund angripen och skadad under träning, Värmland

Vargens bitskador på hundar och mindre djur.

Träningen av har- och rävhundar pågår sedan den 21 augusti i Sverige. I fredags angreps en Hamiltonstövarare under ett träningspass i norra Värmland.

Det var med nöd och näppe Hamlitonstövaren Strimma undkom en angripande varg. Det rapporterar tidningen Jakt & Jägare i sin nätupplaga under helgen. Ägaren, Sune Ivarsson hade släppt Strimma vid bröderns jaktstuga vid Bredsjön, Lekvattnet väster om Torsby vid sjutiden på morgonen.

– Jag visste inte att vargar kunde skälla, men den här vargen skällde med fruktansvärda skall. Och hunden skrek allt vad den kunde, berättar Sune Ivarsson, för tidningen.

Attacken inträffade cirka 300 meter från Sune och hans särbo. Hamiltontiken skrek för full hals efter hjälp och Sune sprang mot platsen för att möta tiken. Vargen hade tiken lyckats skaka av sig trots att hon var mycket illa biten i korset.

Vid veterinärstationen i Torsby kunde man konstatera att tiken var mycket illa biten. Efter att hon fått smärtstillande transporterades hon vidare till djursjukhuset i Karlstad för operation. Sammanlagt opererades sju slangar in för att dränera vid de infektioner som vanligtvis kommer vid bitskador. Utöver detta sattes antibiotika in. Förhoppningen är att tiken blir återställd rent fysiskt.

Hur hennes psyke påverkas är dock för tidigt att uttala sig om men det är inte ovanligt att ett angrepp även får effekter på hundens mentala tillstånd.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/skallande-varg-skadade-hamiltontik
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se