Hund smet ur huset, hittades vargdödad på morgonen

En ung gråhund passade på att smita ut när dörren öppnades. Morgonen därefter hittades hon vargdödad.

Magnus Bergmans hade bett sin pappa om att åka förbi huset och rasta de tre hundarna på lördagskvällen vid halv tiotiden. Magnus hade själv åkt för att äta julbord tillsammans med sin flickvän. När pappan varit ute med hundarna och kommit in igen skulle han öppna dörren på nytt. Den unga gråhundstiken passade då på att smita ut.

I trädgården tog gråhunden upp ett par rådjur och försvann med dessa. Tiken hade inte ännu fått lära sig vilka djur som var tillåtna och inte. En fulltränad älghund skall normalt inte intressera sig för rådjur men den träningen kan ta tid.

– Stella var ung och hade inte lärt sig vad hon får jaga och vad hon inte får jaga. Allt som rörde sig var roligt, säger Magnus till tidningen Jakt & Jägare.

Stella kom inte tillbaka och Magnus började då leta efter henne. På söndagsmorgonen vid halv tiotiden hittade han sin tik vargdödad.

Bert Eriksson, besiktningsman vid länsstyrelsen har bekräftat att det är vargar som varit framme och dödat tiken. Spåren tyder på att fler än en varg varit inblandade i dödandet. Sannolikt kommer vargarna från Gimmenreviret som förmodas hålla ett 10-tal vargar.

– Vi har till och med haft varg uppe på altanen där vi sett spåren efter dem, berättar Magnus för tidningen.

Redaktionens kommentar: Bor man inom eller i närheten av ett vargrevir och har hund är vargarna inom reviret med ganska stor säkerhet medvetna om detta. Att vargar tar hundar runt hus bör därför inte ses som en ren slump.

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/grahunden-stella-vargdodad.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se