Idaho överväger ekonomisk ersättning till vargjägare

Canadianwolfer

Ansvariga för viltförvaltningen i Idaho överväger att betala jägare för att avliva vargar. Detta för att skydda hjortdjuren i vissa områden där predationen blivit för omfattande.

I ett försök att komma till rätta med vargpopulationen överväger nu viltförvaltningen Department of Fish and Game (DFG) i Idaho att ge ekonomisk ersättning till vargjägare. Kostnaderna för att hantera vargstammen har blivit långt större än planerat samtidigt som pengarna DFG förfogar över kommer från den övriga jakten på klövvilt.

När vargens predation gjort att jakten på hjort minskat eller försvunnit har också pengarna till förvaltningen minskat. Att då bekosta jakt på varg från helikopter är inte ekonomiskt genomförbart.

Det mest kostnadseffektiva sättet att avliva vargar på är att fånga dem i fällor. Fällor som är effektiva dygnet runt och bara kräver tillsyn en gång per dag vilket då vanligtvis sker genom att man åker längs en rad av olika fällor med skoter. På så vis kan man bedriva vargjakt över stora områden med små resurser.

DFG överväger nu att betala ut ersättning för att få denna populationsbegränsande jakt genomförd i de områden där man vill ha kvar fler jaktbara klövdjur.

Miljöorganisationer har framfört skarpa protester till DFG och menar på att jakt med fällor är ansvarslöst.

DFG Idaho uppger att vargstammen beräknas omfatta cirka 500 djur vid slutet av jaktsäsongen.

 

Källa: http://www.outdoorhub.com/news/idaho-wildlife-agency-proposes-to-pay-trappers-money-to-hunt-wolves-in-elk-areas/
Foto: Commons Wikimedia
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se