Intervju med vargstryparen, Valentin Shevchuk

Det dramatiska angreppet på Valentin Shevchuk som fick ett minst sagt oväntat slut har intresserat många läsare. I den Ryska nättidningen amica.ru ges en längre intervju med Valentin som blivit något av en lokal hjälte efter sin bravad.

Angreppet skedde den 1 februari klockan 06:20 i byn Parakhonsky. Valentin var på väg till bussen i godan ro då han plötsligt känner att någonting biter honom i benet. Bettet kom från en varg om cirka 40 kilo.

– Om du vill leva skall du inte försöka med samma sak, skämtar Valentin. Om jag istället hade försökt springa ifrån vargen hade jag inte överlevt. Trots det pågående angreppet lyckades jag på något vis göra klart för mig själv hur jag skulle göra för att överleva. Jag tänkte den tanken och höll fast vid den under hela slagsmålet.

Valentin fortsätter sin berättelse;

– Vargen smög tyst på mig när den bet mig, jag märkte inte att den kom. När den väl bitit mig var första tanken att det var en hund som attackerat men när jag såg den så såg jag också att det inte var en hund utan en varg. Självklart blev jag rädd men det fanns inte riktigt tid till det.

 

Gammal visdom kom till nytta

Enligt de äldre jägarna som Valentin pratat med så är det enda sättet att överkomma en attack från en varg att försöka få ner en hand i svalget och på så vis stänga av lufttillförseln.

– Jag tänkte på det med handen i svalget och gjorde precis det, jag tog tag i vargens huvud med ena handen samtidigt som körde ner den andra handen djupt ner i halsen. Där tog jag tag i tungan och höll i tills det att vargen började tappa livsgnistan. Då slängde jag ned den på marken, berättar Shevchuk i lugn och saklig ton.

 

Gatorna öde

Så tidigt på morgonen brukar gatorna vara ganska folktomma i byn. Så även denna gång bortsett från ett vittne som hade hört uppståndelsen och stod en bit ifrån helt förstenad.

– Jag skrek till henne att snabbt hämta en kniv.

Valentins ben började nu att värka kraftigt från bettet. Såväl vargen som Valentin var nu kraftigt påverkade av tumultet som pågått i nästan 15 minuter.

Efter en liten stund kom i alla fall en granne med en kniv varpå vargen slutligen kunde avlivas.

 

Till sjukhus

Vargens huvud har skickats till en veterinär för analys och Valentin plåstras om på centralsjukhuset i Pinsk där han också får preventiv behandling mot rabies i väntan på veterinärens resultat.

– Alla ringer och gratulerar mig, till och med gamla kompisar från Minsk. Det är också min födelsedag idag så jag kommer aldrig att glömma det här.

Att han lyckades övermanna vargen tillskriver han sina kunskaper inom jakt, att han kände till det där om handen i halsen. Valentin är dessutom relativt välbyggd med sina 86 kilo och 186 centimeter vilket mot en 40-kilos varg är en klar fördel.

 

Byborna förvånade

Attacken skedde långt från skogen och de områden byborna vanligtvis förknippar med varg.

– Vi undrar fortfarande hur vargen kunde ha promenerat in i byn. Det hände mitt i centrum, mer än 10 kilometer från närmaste skog. Men visst är de ganska tuffa våra killar, säger Tatiana som bor i området.

 

Har hänt tidigare

En liknande historia utspelade sig i december 2010 i samma region. Då var det frågan om en äldre herre, 68-åriga elektrikern Nicholas Musienko som var på väg ensam genom skogen då han angreps av en varg. Enligt Nicholas kämpade han mot vargen i timme utan hjälp. Han erkände dock att hans räddning blev hans armbåge. Armbågen körde han in i vargens käftar samtidigt som han tog ett kraftigt grepp om vargen strupe. Det var så han lyckades kväva vargen.

Länk till originalartikeln.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se