Ja till skyddsjakt av varg i Östergötland

Länsstyrelsen i Östergötland säger ja till skyddsjakt på den varg som har rivit får på Vikbolandet.

Under sommaren har varg under flera tillfällen attackerat får på olika platser runt om i länet och på grund av detta ansökte Lantbrukarnas Riksförbund, LRF om skyddsjakt av varg hos Naturvårdsverket för några veckor sedan.

I sitt remissvar till Naturvårdsverket skriver länsstyrelsen i Östergötland att det godkänner skyddsjakt av den varg som flera gånger har rivit får på Vikbolandet. Däremot vill myndigheten avvakta med skyddsjakt på den varg som rivit får i norra Östergötland vid ett tillfälle.

– Den här vargen har ställt till stor skada för lantbrukare och har ett beteende som skadar ryktet för hela vargstammen. Därför tycker vi att skyddsjakt är befogad i det här fallet. Självklart följer vi noggrant händelseutvecklingen i norra länsdelen och är beredda att ompröva vårt yttrande om det blir fler attacker även där, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande.

Artikel: Ja till skyddsjakt av varg – Nyheter P4 Östergötland | Sveriges Radio.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se