Jägare sköt sig fria efter att ha omringats av vargar

Två jägare som jagade wapitihjort nära Flathead River hamnade i en mycket hotfull situation med en vargflock och tvingades skjuta sig ut. Det rapporterar The Missoulian.

De båda jägarna hade jagat wapitihjort vid South Fork, Flathead River, under fredagen den 29 oktober. De sköt en hjort som de grovstyckade och lämnade i fyra stora bitar. Planen var att komma och hämta upp den i dagsljus under lördagen.

Dagen efter återvände männen till häst. Köttet var helt intakt trots att det bara legat inpackat i snö. För att avskräcka rovdjur hade de lämnat kvar en svettig, människodoftande hatt.

Jägarna skulle precis börja lasta köttet när plötsligt en av hästarna ryggade nevöst. På bara 30-40 meters avstånd kom en flock på 6-8 vargar springande.

De båda männen drog sina gevär och avlossade några skott men vargarna gav sig inte. Jägarna tvingades överge köttet och backa tillbaka mot bilen som de ställt på närliggande Deep Creek Road.

Vargarna ignorerade dock helt den styckade hjorten och började följa efter jägarna.

”Vi hade kommit 50-60 meter neråt vägen när vargarna plötsligt ylade åt oss helt nära från andra sidan vägen”, berättade den ena av jägarna, Mark Appleby, för The Missoulian. ”Jag sa att nu försöker de jävlarna ta oss och våra hästar”.

Appleby sa också till sin jaktkamrat Raymond Pitman att skjuta om det blev farligt och det gjorde han. En av vargarna låg död innan de båda jägarna var i säkerhet.

Vargar är fortfarande rödlistade i Idaho så därför kommer vargskjutningen att följas av en utredning som ska visa om jägarnas beslut var motiverat eller inte.

Många tror dock att jägarna blir friade och att vargarnas snabba tillväxt inom kort kommer att leda till att rödlistningen tas bort och vargstammen kan beskattas som allt annat vilt.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se