Jakten på Kynna störs, tjänstemän rädda

Nu är det vargkrig, rapporterade tidningen Expressen i helgens nätupplaga. Under lördagen skulle olika personer enligt egen uppgift störa jakten på Kynnatiken så gott de kan. – Vi ska inte bråka, men vi kommer inte att vara snälla. Man kan ju sätta bilradion på hög volym till exempel, säger Karl-Olof Lassen.

Just nu befinner sig Kynna på en ö i Vissle mosse. 300 jägare har rätt att jaga henne. Det är naturvårdsverket som har gett klartecken till skyddsjakt mellan den 20 oktober och den 4 november, efter att Kynna rivit minst 25 får i Ljungbyområdet.

Efter en veckas resultatlös jakt fick jägarna direkt tillgång till signalerna från Kynnas gps-sändare, ursprungligen till för att forskare skulle följa varghonans liv. Ifall jägarna inte hinner avliva henne före den 4 november kan fårägarna ansöka om förlängd tid, men det har inte skett ännu.

 

Fick ett dödshot

Under tiden som Kynna gäckar jägarna trappas känslorna upp. En av fårägarna mottog den 15 oktober ett dödshot via telefon och sms.

– Om vargen skjuts ska du också dö, sa uppringaren.

Även tjänstemännen på länsstyrelsen, jägarna och naturvännerna känner sig förföljda. Flera som Kvällsposten talar med vågar inte säga sina namn.

 

Är kritisk

I dag väntas det hetta till vid Vissle mosse. Karl-Olof Lassen från föreningen Nordulv får besök av andra vargvänner från Österlen, Mellansverige och Norge.

– Vi ska gå runt och se till att jägarna följer bestämmelserna, säger Karl-Olof Lassen.

Han är kritisk både mot att gps-signalerna får användas för jakt, och att fårägarna skyddar sina djur för dåligt.

– Det är under all kritik att man har fårnät som nästan ligger ner. Ägaren har ansvar att skydda sina djur, säger han.

Kronobergspolisen har ingen extrastyrka under lördagen, men höjd beredskap.

– Vi har kunskap om situationen, och vet exakt i vilket område de kommer att jaga, säger inre befäl David Grann.

 

Fotnot: Helgen har nu gått och Kynnatiken har inte nedlagts.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se