Jaktledaren beklagar missödet i Pöytis, Finland

En olycklig jaktledare grämer sig över att jakten i Pöytis misslyckades och att två vargar fälldes mot en som var tilldelad. Meningen var att ett ungdjur skulle fällas och att flockens beteende på så vis skulle påverkas.

Enligt Marko Setälä inleddes jakten under lördagen helt enligt planerna och de 130 jägarna från 11 jaktlag var alla informerade om förutsättningarna och begränsningarna.

– Det grämer mig något obeskrivligt att jakten misslyckades, säger Setälä. Jag har inte sovit en blund hela natten. Det var aldrig meningen att vi skulle skapa så här stor uppståndelse med jakten, säger Marko till Svenska Yle.

 

Radiotrafiken stördes

Enligt jaktledaren stördes radiotrafiken strax efter att vargen skjutits på och en reservkanal användes för att informera jaktlagen om att en skadeskjuten varg rörde sig i området.

– Efter de första skotten, då den unga vargen skadades så låste sig radiotrafiken helt och hållet på den kanal vi använde. Vi gick snabbt över till en reservkanal och kunde informera jaktlagen om att en sårad varg rör sig på jaktområdet, säger Setälä till Svenska Yle.

Enligt Setälä förstod alla allvaret i situationen och tog det försiktigt.

 

Rykten om snöskotrar felaktigt

Rykten om att jakten förberetts under en längre tid och att snöskotrar använts dementerar Setälä. Jakten startade med själva spårningen på lördagen då jaktlovet trädde i kraft.

 

Den skjutna honan betedde sig skadat

Före jakten betonades det att den märkta alfahonan inte fick fällas. Trots det sköts alltså honan under jakten. Enligt Setälä berodde det på att alfahonan beteddes sig som den skadeskjutne individen. Honan haltade och jägaren tog beslutet att skjuta.

– Det stod inget i jaktlovet uttryckligen om att alfahonan inte fick fällas, säger Setälä. Vi tolkade lovet som att alfahonan inte fick skjutas. Tyvärr gjordes ett misstag men vi sköt inte två vargar med flit.

 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se