Jämtland har fast vargstam

Naturvårdsverket anser att Jämtland har en fast vargstam och skall därför också ha rätt att fatta beslut om skyddsjakt. Länsstyrelsen i Jämtland får fatta beslut om upp till 7 vargar under 2012.

I sitt beslut från 12 januari i år skriver Naturvårdsverket att rovdjur som förökar sig inom det område det gäller är en grundförutsättning för att verket ska överlåta beslut om licensjakt eller skyddsjakt till länsstyrelsen. Att Länsstyrelsen i Jämtland nu får fatta beslut om upp till 7 vargar kan bara tolkas som att länet numera räknas hålla en fast vargstam.

Från 13 januari och till utgången av 2012 får länsstyrelsen i Jämtlands län fatta beslut om skyddsjakt av upp till 7 vargar inom det norra rovdjursförvaltningsområdet som omfattar landets fyra nordligaste län, rapporterar Östersundsposten.

Enligt vad Naturvårdsverket fått inrapporterat var det under perioden 1 januari ifjol till 12 januari i år 12 vargar som dog i norr. 9 av dessa dog i Jämtlands län, 2 i Norrbotten och 1 i Västerbotten.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se