JO-anmälan mot Naturvårdsverket efter vargflytt

Efter flytten av två Idrevargar till Karlborgstrakten har en anmälan till Justitieombudsmannen JO lämnats in.

Enligt anvisningarna från regering och departement till Naturvårdsverket ska det, skriver Naturdemokraterna i sin anmälan, vid vargflytt inte finnas varg i utsläppsområdet och det ska finnas acceptans från lokalbefolkningen.

I det aktuella området där vargparet släpptes ut finns det enligt länsstyrelsen i Örebro län stationär varg. Det har under hösten gjorts sju observationer av varg i området.

Naturvårdsverket kände också till att varg förekommer i utsläppsområdet, påpekar anmälaren.

Länsstyrelsen i Örebro län har, enligt anmälan, till Naturvårdsverket avstyrkt att varg ska flyttas till detta område. Detta med anledning av att man inte tror att två huvudkriterier för vargflytt kan uppfyllas: ”att lämpliga åtgärder kan vidtas så att berörda kan acceptera utsättningen av varg” samt ”där man har god erfarenhet av samarbete och av att lösa konflikter mellan olika intressen”, skriver anmälaren i ett pressmeddelande.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se