Junselevarg fångad och flyttad

flyttvargen

Naturvårdsverket meddelar att varghonan i Junsele infångats och att flytt påbörjats. Taxametern visar på att 4,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar förbrukats.

Under gårdagen fångades varghonan i Junsel in av Naturvårdsverket och länsstyrelserna i Västernorrlands och Västerbottens län. Efter en kort jakt kunde hon sövas söder om Åsele varefter hon undersöktes av veterinär.

Undersökningen visade på att varghonan var vid god kondition och bedömdes klara ytterligare en flytt – den fjärde i ordningen.

– Veterinären konstaterar att tiken är i god form och att hon klarar en flytt. Vikten är 38 kilo vilket är normalt för en vargtik av den här storleken. Så snart hon har vaknat till kommer vi att börja transporten mot utsläppsplatsen, säger Magnus Kristoffersson, projektledare på Naturvårdsverket.

Transporten sker i en väl ventilerad bil där vargen finns i en speciellt anpassad bur i ett separat utrymme där den inte är i kontakt med människor. Naturvårdsverket har flyttat varg vid ett flertal tillfällen och följer rutiner som fungerar väl för vargarna som brukar slappna av under bilresan. De visar ingen stress under färden uppger verket i sitt pressmeddelande.

Utsläppsplatsen hålls enligt tradition hemlig.

I och med denna flytt har varghonan förbrukat hälften,  4 500 000 kronor av den budget om 9 000 000 kronor som avsatts för projektet om genetisk förstärkning.

 

Källa: http://www.naturvardsverket.se/Nyheter-och-pressmeddelanden/Vargtiken-i-Junsele-flyttas-idag/
Foto: Naturvårdsverket
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se