Junselevargen och partner åter på rendiet

vargdödad ren

Samerna ser ut att stå inför en repris på förra årets problem efter att Junselevargen och ny partner inlett årets diet av renkött.

Efter en period av tystnad kring Junselevargen (”flyttvargen”) där vissa rykten gjorde gällande att hon inte ens var vid liv kan nu alla sådana spekulationer avlivas. Sedan en tid tillbaka är hon heller inte ensam utan har slagit följe med en annan, för närvarande okänd varghane.

Nu har vargparet gjort gemensam sak i jakten på föda och styrt om dieten från vilda djur till renar. Detta meddelar tidningen Jakt & Jägare som intervjuat Gunnar Ledström vid länsstyrelsen i Västernorrland. Två vargdödade renar har hittats vilket mest troligt bara motsvarar en del av den verkliga skadan.

– De två döda renarna har hittats genom att man sett korpar som cirklat över dem. Sannolikt kommer man att hitta fler kadaver när det går att åka in i områdena, säger Gunnar Ledström.

Ansökan om skyddsjakt från samebyar i området lär vara på ingång. Och om man får tro vad myndigheterna ansåg om Junselevargens möjlighet att få fortsatt frist tidigare i år lär ett beslut komma i positiv riktning för renägarnas del.

 

Källa: http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargproblem-for-renskotseln
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se