Kalv riven av varg, Örebro Län

kalv riven av varg nora

Under söndagsmorgonen revs en kalv av varg väster om Nora i Örebro Län. Länsstyrelsen uppger att flera vargar rör sig i området.

Angrepp på kor hör fortfarande till ovanligheten i Sverige men under 2013 har fler fall registrerats än något år tidigare. Kor har angripits i både Värmland och Dalarn och i södra Sverige, utanför Jönköping har kor drivits på flykt ur hagar i vad man misstänker vara flykt från varg.

Kor som drabbas av panik stoppar inte för något stängsel och väl på flykt kan de vara mycket svåra att få tag på. Blir varg ett återkommande problem för stor boskap kommer kostnaderna för rovdjurspolitiken att snabbt bli mycket omfattande.

Tidigt på söndagsmorgonen jagade en varg några kor i en hage väster om Nora. De flesta korna klarade sig men en kalv kom inte undan vargen utan ådrog sig skador i hals och huvud. Veterinär har behandlat kalven med antibiotika och förhoppningen är att den klarar sig. Huruvida strupen, där bitskadorna är synliga, skadats genom krosskador är inte känt men kommer att visa sig framöver om kalven inte repar sig.

– Det kan bli krosskador i halsen, men det verkar inte vara någon fara nu, berättar Madelene Wahlström för tidningen 24i.se

Madelene har flera djur på gården och i hagarna runt omkring – kor, hästar, får och getter. En av hagarna, nära stallet har rovdjursavvisande stängsel där djuren i bästa fall kan känna sig lite säkrare. Madelene uppger att oron för angrepp är stor och att det är lite de kan göra för att förhindra angrepp.

– Nu flyttar vi hem djuren, vi vågar inte ha dem i hagarna, säger en orolig Madelene.

Länsstyrelsen uppger att det rör sig flera vargar i området.

 

Källa: http://24i.se/vargen-kommer-allt-narmare/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se