Kattdödande varg i Kolsva

Människor i Kolsva utanför Köping har sett vad de förmodar vara en varg komma med tamkatter i munnen. Länsstyrelsen är underrättad.

Att vargar ger sig på och äter upp hundar är numera ett känt problem. Att de även ser katter som en källa till föda är inte lika känt för allmänheten men de som följt Vargfakta vet att få tamdjur går säkra i vargens närvaro. För ett knappt år sedan rapporterade vi om en kattätande varg i Finland som varit inne i bebyggelse och försett sig med åtminstone en tamkatt.

Bergslagsbladet rapporterar om att flera katter sannolikt fallit offer för vargens utökade näringssök i Kolsva utanför Köping. Flera personer skall ha iakttagit varg bärandes på katt i sina käftar. Länsstyrelsens försök att finna spår efter händelserna har varit fruktlösa vilket inte är förvånande då en katt inte borde utgöra några större problem för en varg att konsumera till sista morrhår.

Pierre Ahlgren, rovdjursexpert vid Länsstyrelsen i Västmanland uppmanar ortsborna att hålla koll på sina katter.

– Det är inte lätt att få någon rätsida på det här. Vi måste få bekräftelser innan vi kan ta ytterligare beslut. Antingen skrämsel­åtgärder eller i andra hand skyddsjakt, säger han till Bärgslagsbladet.

Ahlgren säger vidare att det inte hör till vanligheterna att vargar tar katter men på Vargfakta har vi under året fått flera brev om försvinnande katter där vargar stryker förbi. Att en katt försvinner brukar vanligtvis inte kopplas till att den blivit uppäten av ett annat djur utan snarare att den blivit påkörd eller försvunnit på annat vis. Slutsatsen är att mörkertalet förmodligen är stort vad beträffar vargens predation av tamkatter.

Foto: Jens Nietschmann
 
 
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se