Kirgis attackerad och dödad av varg

I en officiell rapport om den explosiva ökningen av varg i Kirgizistan 2003 framgår att en man attackerats och dödats av vargar. Det skriver vargforskaren Will N Graves.

I en rapport från 2003, författad av vicedirektören Musa Kuchukov i Kirgizistans motsvarighet till Skogsvårdsstyrelsen framgår att vargstammen ökat bortom all kontroll. Kuchukov bedömer att det mesta av annat vilt nu är utrotningshotat i regionen, bland annat Ibexgeten (se bild) vars frånvaro skulle få stora återverkningar på den ekologiska balansen.

Enligt rapporten är nu vargarna tre gånger så många som bara ett par årtionden tidigare. Mot slutet av rapporten nämns också att attacker mot människor tilltagit, troligen för att tillgången på naturliga bytesdjur börjat ta slut. En person uppges ha dödats:

”Lokalombuden rapporterar att angrepp på människor och tamdjur nu förekommer överallt och nästan har fördubblats de senaste nio månaderna. En man har avlidit efter att ha blivit biten.”

Det framgår inte vilken grad av skador som förekommit i de övriga attackerna.

 

 

Den amerikanske vargforskaren Will N Graves blev känd för en bredare allmänhet genom sin bok ”Wolves in Russia” (2007, ISBN 9781550593327), för vilken han gick igenom och sammanställde tusentals statliga ryska dokument om vargförekomst och skador i dess kölvatten.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se