Korvar innehöll ovanligt gift

De korvar som hittades på en vändplan av länsstyrelsens naturbevakare har nu konstaterats vara förgiftade. Ett ovanligt och svåröverkomligt gift dessutom.

Efter lång väntan har så resultatet från korvanalysen kommit och korvarna innehöll gift enligt miljöåklagare Åse Schoultz. Korven hittades i slutet av mars i år på en vändplan i Rättviks kommun av en av länsstyrelsens naturbevakare.

– Man blir bestört när sådant här inträffar. Det var tur att inga jakthundar eller något annat blev förgiftat, säger miljöåklagare Åse Schoultz till tidningen Jakt & Jägare.

Enligt SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium var korvarna preparerade med cyanid, ett extremt giftigt ämne som inte kan ”köpas över disk”. Cyanid, även kallat blåsyra har tidigare använts inom skadedjursbekämpning. Vid bekämpning av varg i exempelvis Ryssland har man tidigare använt Sodium Fluoroacetate.

Sedan upptäckten av korvarna har de diskuterats flitigt på nätet, så även nu då resultatet offentliggjorts. Schoultz uttalande om att ”inga jakthundar eller något annat blev förgiftat” har fått läsare att reagera med frågan om hur hon kan ha kunskap om det. Och frågan får anses befogad då antalet korvar som hittats kanske inte är samma antal som lagts ut.

Att få fram vilka som förfogar över cyanid torde heller inte vara några problem då det är ett särskilt giftigt ämne omgärdat av säkerhetsaspekter. Vill man ha en lista på misstänkta kan man alltid börja i den änden.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se