Krismöte om flyttvargen i Idre

Samerna i Idre sameby kallade på måndagen till krismöte om den varg som nu ställer till stora problem för rennäringen i området – den varg som tidigare i år flyttades från Tåssåsens sameby i Jämtland till Kilsbergen i Närke.

Efter flytten till Kilsbergen vandrade vargtiken norrut och har nu etablerat revir i Idre sameby, där  man förgäves ansökt om skyddsjakt på vargen ifråga.

– De har ju sagt att det inte får finnas varg där renarna är året runt. Därför ska den ju bort, det är bara att läsa hur rovdjurspolitiken ser ut, säger Benny Jonsson, rovdjursansvarig vid Idre sameby, till SVT Gävledala.


Genetiskt viktig

Vargtiken är invandrad från Ryssland och betraktas därför som genetiskt viktig för den inavlade vargstammen i Skandinavien. Det är också anledningen till myndigheternas nej till skyddjakt.

– Hon är genetiskt sett väldigt viktig och då kan man inte bara ta bort henne som man skulle kunna göra med en vanlig skandinavisk varg, säger Stig-Åke Svenson, miljövårdschef vid Länsstyrelsen i Dalarna, till SVT Gävledala.

Svenson påpekar att länsstyrelsen redan sagt ja till skyddsjakt på fyra andra vargar kring Idre sameby.

 

Krismöte

På måndagen kallade samerna i Idre till krismöte i frågan, för att försöka få länsstyrelsen och Naturvårdsverket att tänka om. Vargtiken har enligt vissa uppgifter dessutom hittat en hane, vilket talar för att de bildar revir och får valpar.

– Vi märkte kalvar i förrgår och såg vargskador på tre djur då. De ställer till med mycket oreda nu, säger Benny Jonsson till SVT Gävledala.

Han befarar att många renar kan bli dödade den kommande vintern.

– De kan väl flytta vargen, föreslår Benny Jonsson.

– Den är ju redan flyttad en gång och det är flera som inte tror att det skulle fungera. Men det är sånt som vi ska diskutera, säger Stig-Åke Svenson till SVT Gävledala.

Läs originalartikeln här.

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se