Kvinna dödad av vargflock i Bezania

Aftonbladet meddelade den 10 mars 1893 att en Serbisk kvinna fallit offer för varg i byn Bezania. Hon var det första dödsoffret efter en lång rad vargangrepp i regionen.

I den serbiska byn Bezania har en bondhustru dödats och ätits av varg. Aftonbladet skriver bland annat atthon gick ut på gården för att hämta ved, men kom icke tillbaka, varför mannen gick ut för att se efter henne”. Det enda han hittade på gården var kläder och blodiga kvarlevor.

Enligt notisen hade vintern varit hård och vargflockarna mycket större än på många år. Vargarna var också djärvare än vanligt och gick ända fram till Belgrads utkanter där de gav sig på hjortar i djurparkerna.

Den jakt som bedrivits på vargarna hade varit fruktlös. Vargarna höll sig hela tiden undan från jägarna.

Men det var inte bara djur som angreps. En vaktpost vid Belgrads fästning fick en arm och ett ben sönderslitet av en attackerande varg. Han överlevde tack vare andra soldater i området.

I notisen nämns också byn Semlin där en bonde anfallits av två vargar mitt på dagen. Utgången uppges inte varit dödlig.

Ingen av vargarna i notisen uppges ha burit på rabies.

 

 

 

 

Fotnot: De röda rutorna skapas av söktjänsten i tidningsarkivet efter lyckad sökning på ordet ”varg”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se