Kvinna uppäten av vargar nära Almaty

Under sommaren 1993 blev en kvinna dödad och delvis uppäten av vargar nära Ilifloden i Kazakhstan. Det rapporterar författaren och forskaren Will N Graves.

På sidan 93 i Wolves in Russia berättar författaren Will N Graves om ett samtal han haft som jaktgäst i Kazakhstan i december 1994. De två övriga jägarna var Dr Segei B Pole, (ung.) Kazakhstans Smittskyddsinstitut och Alexei A Karpov, en lokal viltvårdare. Båda med full insyn i viltvården och goda kontakter i regionen.

Under en av jaktdagarna rapporterade en fårskötande kossack till Karpov att en kvinna, ett och ett halvt år tidigare, blivit dödad och delvis uppäten av vargar. Det skedde bara 40 kilometer från jaktmarken belägen i Tasmurunskij intill Ilifloden norr om Almaty, Kazakhstans största stad.

På frågan om dödsfallet hade rapporterats som vargangrepp till myndigheterna fick Karpov bara svaret att ”nej, det är inte så ovanligt att vargar attackerar människor i det här området.”

 

 

Den amerikanske vargforskaren Will N Graves blev känd för en bredare allmänhet genom sin bok ”Wolves in Russia” (2007, ISBN 9781550593327), i vilken han gick igenom och sammanställde tusentals statliga ryska dokument om vargförekomst och skador i dess kölvatten.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se