Länsstyrelsen i Dalarna avslår skyddsjakt – igen

Länsstyrelsen i Dalarna bifaller inte ansökan om skyddsjakt på vargarna i Björsåsreviret. Givet deras ovilja till tidigare liknande ansökningar var utfallet inte oväntat.

Vargarna inom Björsåsreviret ligger bakom ett stort antal angrepp på tamboskap vilket föranlett drabbade att ansöka om skyddsjakt. Tre ansökningar har skickats in. Länsstyrelsen bifaller dock inte önskemålen då samtliga drabbade besättningar befinner sig på områden som håller såväl varg som björn vilket enligt Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare vid Länsstyrelsen Dalarna ställer extra höga krav på djurhållare.

– Det här är naturligtvis tråkigt för de drabbade. Men de här fäbodarna ligger inom ett område där det förekommer varg och björn. Där krävs det välskötta rovdjursavvisande elstängsel för ett bra skydd, säger Henrik Thurfjell till tidningen Jakt & Jägare.

 

Inte oväntat

Givet den tidigare oviljan Länsstyrelsen i Dalarnas uppvisat när det kommer till skyddsjakt på varg är utfallet mer eller mindre väntat. Riksdagsmannen Ulf Berg (M) har tidigare riktat skarp kritik mot den egna länsstyrelsen och i samband med en intervju i tidningen Jakt & Jägare om de hot som riktas mot människor som söker skyddsjakt fortsatte han med sin kritik.

– Jag känner mer och mer att det är länsstyrelsen som är problemet. När djur blir dödade av varg skickar man ut tjänstemän med tumstockar för att leta fel på staketen. Man måste tydligen ställa en ren bredvid en varg i Dalarna för att det ska bli skyddsjakt. Det har jag sagt till landshövdningen, berättar Ulf Berg för Jakt & Jägare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se