Länsstyrelsen indentifierar jämthund som varg

Länsstyrelsen identifierar jämthund som varg

Paret Kennet Olsson och Ingrid Nordstedt fick fyrbent besök vid sommarstugan. Hunddjuret fotograferades och identifierades senare av länsstyrelsen som en varg. Bilden visar av allt att döma en jämthund.

Det är inte alltid så lätt att se skillnad på hund och varg. Allra helst som de flesta av oss inte sett varg i det vilda utan mest på bild eller i djurpark. Och när allmän ”vargfeber” råder i ett område är det lättare än annars att man ser varg i allt som är grått och varglikt.

Paret Kennet Olsson och Ingrid Nordstedt fick fyrbent besök vid sin sommarstuga utanför Karlshamn i Blekinge. Det besökande djuret tolkades som en varg vilket föranledde fotografering och efterföljande kontakt med media. Kvällsposten nappar och publicerar ”vargbildern”.

Bilden hittar vidare till länsstyrelsens rovdjursansvarige, Bertil Larsson som enligt faksimil nedan uppger att det inte råder något tvivel om att det är varg. Som bevis för detta pekar Larsson på den svarta svansspetsen, att den vita teckningen i ansiktet inte går upp över ögonen, svansföringen och så vidare. Bertil Larsson har som sagt inget tvivel.

Undertecknad tvivlade dock omedelbart och avfärdade ”vargen” som en jämthund dvs en Svensk jakthund av ställande typ. Teckningen är identisk, nospartiet typiskt, storleken eller snarare bredden kongenial och att svansen för tillfället inte ligger i en kringla över ryggen är inte ett bevis för att det inte skulle vara en jämthund. Svansen på en jämthund kan från tid till annan hänga rakt ned som på en varg. Google på jämthund och slå över till bilder så ser ni exempel på detta.

 

lst uttalar sig om vargbild

 

Källa: http://www.expressen.se/kvallsposten/overraskades-ar-ju-for-i-helvete-en-varg/

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se