Ledande norsk vargforskare vill ha licensjakten tillbaka

För ett par veckor sedan skrev vi om hur byn Flötningen hemsöktes av mystiska män som visade sig vara norska varforskare på märkningstur. I dagarna var forskaren Petter Wabakken tillbaka för att be om ursäkt. Han sa samtidigt att han inte var nöjd med att licensjakten avbrutits.

Den 16 december kände befolkningen i byn Flötningen, Idre, obehag efter att ha sett okända personer med pannlampor i skogen. Efter en snabb utredning visade det sig vara norska vargforskare som oanmälda märkt två vargar från Drevdagsreviret.

I helgen var forskarna tillbaka för att be om ursäkt och samtidigt prata lite om sitt arbete. Mötet skedde på initiativ av kände vargforskaren Peter Wabakken och Särna/Idre jaktvårdskrets, rapporterar Dalarnas Tidningar.

– Jag ber om ursäkt att vi inte informerade er på ett bra sätt, sade Peter Wabakken, som är anställd vid högskolan i Hedmark, för projekt varg i Skandinavien, och delvis kollega med Olof Liberg.

 

Märkta vargarna var valpar

Många av åhörarna blev chockade då Wabakken avslöjade att de båda vargarna troligen var valpar.

– Vi utgick från att vi märkte ett par, men nu misstänker vi att det var två stora valpar vi märkte. Det innebär att det har skett en föryngring i området som vi inte hade uppmärksammat tidigare. Det förklarar också det beteende som de märkta vargarna visat upp, förklarade Wabakken.

Det kan alltså finnas betydligt mer varg i området än vad som tidigare inventerats.

 

Vill ha licensjakt

Petter Wabakken var mycket negativ till att den svenska licensjakten stoppats.

– Den borde ha fått fortsätta för att sedan kunna utvärderas, sade han under mötet.

– Ökningen går nu fort och ett problem kan uppstå om det blir snöfattiga vintrar som gör spårning omöjlig. Då tappar vi snabbt greppet om utvecklingen.

Enligt Wabakken är vargens återväxt mycket stor och trycket är särskilt högt i norra Dalarna och i renskötselområdena runt Elgå och Idre. Vargstammen ökar med cirka 20 procent per år.

Förutom licensjakt vill Petter Wabakken även ha ett bättre samarbete mellan Sverige och Norge när det gäller rovdjursfrågor.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se