Lokal rovdjursförvaltning på prov, Älvdalen

Lokal rovdjursförvaltning har efterfrågats länge. Nu startar ett projekt i Särna och Idre som hoppas på ekonomisk stöd från EU.

Fäbordbrukare, skogs- och jordägare, samebyar och jaktvårdskretsar står bakom ett projekt som syftar till lokal rovdjursförvaltning. Ekonomiskt stöd hoppas de inblandade att få från EU via det så kallade leaderprogrammet som bland annat arbetar med att utveckla landsbygden.

Framtida rovdjurspolitik måste utformas med människan i centrum om någon form av acceptans skall gå att uppnå. Projektet som ännu inte är i full gång syftar till att flytta beslut som berör rovdjur närmare de som lever med dem.

– Projektet är igång men än återstår det att få till ansökan om leaderbidrag, men vi känner att vi är på god väg att lyckas med det, säger Leo Persson i Särna/Idre Sockenförvaltning till Dalarnas Tidning.

Bland önskemålen finns också en så kallade buffertzon om 10 mil mellan renbetesgränsen och de befintliga vargetableringarna. I praktiken skulle det betyda att renbetesgränsen flyttas 10 mil i sydlig riktning.

– Det här är ett så litet geografiskt område så det stör inte Sveriges gemensamma hållning. Genom det här projektet är tanken att låta lokala krafter få påverka rovdjursförvaltningen, fortsätter Leo Persson.

Bland de lokala politikerna lär stödet vara starkt då Älvdalens kommun arbetat för att få vara en vargfri zon.

Foto: Albert Jankowski

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se