Massiv bojkott av eftersök planerad

Oavsett vad man tycker om jakt så fyller jägarkåren en viktig funktion när det kommer till eftersök av trafikskadat vilt. I ur och skur, morgon, natt och kväll ger de sig ut för att finna skadat eller möjligtvis skadat vilt för att förhindra vidare lidande.

I de vargberikade länen är numer eftersök med hund, det krävs nämligen en sådan, starkt förknippat med direkt fara för hunden. Eftersöksjägarna tycker av naturliga skäl att risken att få hunden dödad väger tyngre än det påkörda viltets lidande och har därför utlyst bojkott.

Bojkotten är ett direkt resultat av den förda rovdjurspolitiken och kanske än mer med det förvaltande organet i Dalarnas Län – Länsstyrelsen.

Först ut i Dalarnas Län var jägarna i Äppelbo viltvårdsområde som har för avsikt att avbryta allt trafikrelaterar eftersök från och med den 13:e november. Tre viltvårdsområdena, Äppelbo norra, västra och östra kommer således att sakna eftersöksjägare och inom området går väg 71 mot Malung Sälen som är livligt trafikerad.

 

Ytterligare ett eftersökslag ansluter

Även inom Dala-Järna jaktvårdskrets är missnöjet stor med rovdjurspolitiken och Länsstyrelsens handhavande i Dalarnas Län. Tommy Esbjörs och ytterligare 6 jägare har ställt upp dygnet runt längs väg 71 och väg 26 som båda är frekventa turiststråk och viltolyckor är vanligt förekommande.

Det är inte bara vargsituationen som irriterar eftersöksjägarna utan även en pålaga i form av byråkrati och administration. Jägarna har tvingats till ytterligare skjutprov trots att de redan genomfört det obligatoriska skjutprovet inför älgjakten. Övrig byråkrati och administration är att hundar skall genomföra prov och allt trafikskadat vilt skall registreras i en databas. Det ger helt enkelt känslan av att myndigheterna plötsligt inte litar på en funktion som tidigare visat sig fungera tämligen klanderfritt.

 

Oklart vem som tar över

Rent juridiskt, om jakträttsinnehavaren inte ställer upp, torde det vara markägaren som har ansvaret när viltet lämnat vägen. Om marken råkar ägas av ett statligt bolag eller av staten själv (naturreservat) är det således deras ansvar. Om Polisen tänker göra jobbet är oklart men de resurser som eftersöksjägare har, har helt enkelt inte Polisen varför uppdraget kommer visa sig omöjligt.

 

Läs vår lite längre artikel om eftersök och nödvändigheten av att använda hund.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se