Miljöministern vill ha enklare skyddsjaktsregler för varg

Miljöminister Lena Ek, kommer att arbeta för att enklare skyddsjakt på varg införs redan före jul och att besluten ska tas regionalt. Det rapporterade Jaktjournalen under torsdagen.

Regeringen har ställt in årets skyddsjakt på varg och tagit bort det maxantal vargar som ska få finnas i landet för att inte riskera hamna i EU-domstolen med vargförvaltningen.

Nu flaggar miljöministern för att det redan före jul kan bli enklare att få ansökan om skyddsjakt på varg beviljad – ett förslag kan komma redan före jul.

På mindre än 24 timmar har Lena Ek samtalat med jägare, politiker och andra i Värmland och Dalarna – de två mest rovdjurstäta landskapen.

En förvaltningsplan för rovdjuren i landet ska tas fram och presenteras troligen till sommaren. Men man tittar nu på hur andra länder i Europa löst vargfrågan, där det finns exempel på länder som har både licensjakt och skyddsjakt.

Enligt Lena Ek ska Sverige ha både ha en livskraftig rovdjursstam och ta hänsyn till människor.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se