Miljöorganisation kritisk till nödvändig jakt på varg, Kanada

I ett försök att rädda bestånd av vildren har en omfattande jakt på varg sjösatts. Miljöorganisationer visar dock ingen förståelse utan är starkt kritiska.

Eftersom vargen saknar naturliga fiender bortsett från svält, olyckor och epidemier är det nödvändigt för människan att med jämna mellanrum balansera tillgången på varg. I British Columbia, västra Kanada är förekomsten av varg stor. Detta har fått till följd av populationen av vildren (Cariobou) nu allvarligt hotas i delar av staten.

I ett försök att rädda vildrenen, återställa relationen mellan predatorer och bytesdjur planeras nu en omfattande jakt på varg. I ett fyraårigt projekt skall 184 vargar skjutas i år varefter man skall utvärdera huruvida man måste utöka eller begränsa jakten på varg för att ge vildrenen nödvändigt andrum.

Vildrenen, som enligt myndigheterna är nära utrotning, tycks dock inte stå högt i kurs hos miljöorganisationen Pacific Wild. Som så många andra miljöorganisationer är det först och främst vargen som skall ”skyddas”. Miljöorganisationen menar att det först och främst är skogsbruket som orsakat vildrenens tillbakagång och inte vargen.

– Det här är inte viltvård, det är skattefinansierad slakt av en av de mest symboliska arterna i naturen (ie vargen), säger Ian McAllister, talesperson för Pacific Wild till tidningen.

Jakten kommer bland annat att bedrivas från helikopter.

 

Källa: http://energeticcity.ca/article/news/2015/01/19/pacific-wild-condemns-wolf-hunt-in-the-south-peace

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se