Mindre sällskapshund skadad av varg norr om Brottby

En mindre sällskapshund angreps och skadades av en varg i lördags morse. Tidigare hade vargen uppehållit sig vid en hundgård och senare förföljde en varg en joggare med två hundar.

Tidigt på lördag morgon skadades en mindre hund av en varg i Rialareviret. Hunden har fått veterinärvård och mår efter omständigheterna bra meddelare Länsstyrelsen i Stockholm som i sitt pressmeddelande berättar om flera vargmöten de senaste dagarna.

Sällskapshunden släpptes ut på gårdsplanen för rastning tillsammans med en annan hund vid sjutiden i lördags morse. Cirka 50 meter från bostadshuset mötte hundarna en varg som bet den mindre hunden över ryggen och bar den med sig 60–70 meter. Därefter släppte vargen hunden som kunde kallas in av ägarna.

– Vi har besiktigat skadorna på hunden och den har vargtypiska bitskador på bakre delen av ryggen. I samband med angreppet har hundägarna filmat vargen, men inte själva angreppet, och filmen visar en varg, säger Hanna Dittrich Söderman.

– Det är ovanligt att så här små hundar klarar ett vargangrepp men den här gången verkar det ha gått förhållandevis bra, fortsätter hon.

 

Varg vid hundgård

Ett par timmar tidigare uppehöll sig en varg även utanför en hundgård några kilometer från platsen för angreppet.

– Vargen visade där intresse för hundarna. Den var kvar ungefär en kvart innan ägarna lyckades mota bort den från platsen säger Hanna Dittrich Söderman.

 

Joggare med hundar förföljd

I morse vid åttatiden hade vargen åter igen kontakt med hundar i Rialareviret. En person var ute och joggade tillsammans med sina två kopplade hundar, varav den ena är en löpande tik. En varg visade sig några tiotal meter från mannen, som då slog av på takten och började gå. Vargen följde efter cirka 200 meter, men höll sig på ett avstånd på ungefär 15–30 meter.

– Vi kommer under dagen att försöka dokumentera den händelsen så att vi kan bekräfta vad som hänt, säger Hanna Dittrich Söderman.

I samtliga fall vittnar de personer som varit inblandade om att vargen inte har visat aggressivitet mot människor. Det är väldokumenterat att unga vargar, men även vargar i etablerade par, kan vara nyfikna på hundar, och att de då kan komma nära människor skriver Länsstyrelsen i sitt pressmeddelande. Det är dock inte uteslutet att vargar kan gå från en nyfikenhet på avstånd, till att faktiskt gå till angrepp vilket skedde hösten 2012 i Norberg då Patrik Kvist och hans kopplade Rottweiler fick värja sig mot en angripande varg.

– Det är inte ett onormalt beteende för en varg att vara nyfiken på hundar, men som hundägare kan man naturligtvis uppleva det som både obehagligt och oönskat. Vi uppmanar hundägare att hålla sina hundar under strikt uppsikt, och ser fallet med mannen som joggade som en bekräftelse på att en närvarande ägare fungerar som skydd för hundarna, säger Hanna Dittrich Söderman.

Under vintern spårades ett revirmarkerande vargpar i Rialareviret. De gick tillsammans fram till mitten av mars. Därefter har Länsstyrelsen spårat en ensam varg av okänt kön under slutet av mars. Vad som hänt med den andra vargen i paret är inte känt.

 

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2013/Pages/hund-skadad-av-varg-norr-om-brottby.aspx
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se