Nio får döda efter vargangrepp i Skräddarbo

På gården Uppegårds i Skräddrabo på Alfta finnskog har mist nio får dödats efter ett vargangrepp. Det var på onsdag morgon Lennart Gustavsson upptäckte ett dött får i den inhägnade hagen rapporterar helahalsingland.se

De överlevande sex fåren är fortfarande mycket oroliga. Men de har samlats ihop i en mindre inhägnad och för att hålla rovdjuren borta spelar en bandspelare dansmusik på kvällen och natten.

– Vi har haft får här i 18 år och har tidigare klarat oss. Vi har bara väntat på det här. För två år sedan stod en stor fin varg här utanför huset och nosen inställd mot fåren. Jag fick då jaga iväg den. Får flockar sig. Vargen springer rätt in i flocken och fåren är chanslösa, säger Lennart Gustavsson till helahälsingland.se

Vid angreppet dödades tre får. Sedan fick man avliva ytterligare sex får vars skador var så svåra att de inte gick att rädda. Sammanlagt rör det sig om fem tackor och fyra lamm. Sex djur lyckades trots allt undkomma vargen eller vargarna och är kvar på gården.

Länsstyrelsen har besiktigat de döda djuren och gör bedömningen att det är varg som orsakat skadorna. Lennart och Ulla kan nu söka ersättning från Länsstyrelsen för de kostnader angreppet har orsakat.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se